Resepi Masak Lemak Terengganu ini amat unik sekali. Dan memang sedap dan bahannya mudah dan simple je.
Untuk Resepi Ayam Masak Lemak Daun Kaduk ini adalah;
-1/2.ekor ayam
- santan kecil x 2 kotak
-3 labu bawang besar #
-4 ulas bawang putih #
- 1 inci halia #
- 2 inci kunyit hidup #
- 1 helai daun kunyit #
- 3 cili besar #
- asam keping
- daun kunyit dan daun kaduk- di potong
Cara cara memasaknya
- kisar bahan bertanda # dan masukkan dalam periuk bersama 2 liter air dan santan dan ayam
- masukkan asam keping dalam 3-4 keping
- biarkan hingga mendidih dengan api sederhana
- masukkan daun kunyit dan daun kaduk yang di potong
- perisakan dengan garam, sedikit gula dan sedikit cukup rasa.
- bagi yang suka pedas boleh masukkan cili api
Dah sedia untuk di makan.
Resepi masak lemak ini boleh dikatakan bahan asas dan boleh dipelbagaikan dengan masak bersama-
- ikan tenggiri atau cermin atau merah yang diperap garam semalaman
- juga daging yang diperap garam semalaman
- masak lemak ikan haruan atau keli
- masak lemak daging salai atau itik salai atau ayam salai
Juga boleh ditambah belimbing buluh, timun batang atau terung pipit dalam masakan.
Memang membangkitkan selera
Selamat mencuba
#terengganupedia
#ripumportal
No comments:
Post a Comment