Ayam Masak Lemak Daun Kaduk, resepi asli Terengganu
Resepi Masak Lemak Terengganu ini amat unik sekali. Dan memang sedap dan bahannya mudah dan simple je.
Untuk Resepi Ayam Masak Lemak Daun Kaduk ini adalah;
-1/2.ekor ayam
- santan kecil x 2 kotak
-3 labu bawang besar #
-4 ulas bawang putih #
- 1 inci halia #
- 2 inci kunyit hidup #
- 1 helai daun kunyit #
- 3 cili besar #
- asam keping
- daun kunyit dan daun kaduk- di potong
Cara cara memasaknya
- kisar bahan bertanda # dan masukkan dalam periuk bersama 2 liter air dan santan dan ayam
- masukkan asam keping dalam 3-4 keping
- biarkan hingga mendidih dengan api sederhana
- masukkan daun kunyit dan daun kaduk yang di potong
- perisakan dengan garam, sedikit gula dan sedikit cukup rasa.
- bagi yang suka pedas boleh masukkan cili api
Dah sedia untuk di makan.
Resepi masak lemak ini boleh dikatakan bahan asas dan boleh dipelbagaikan dengan masak bersama-
- ikan tenggiri atau cermin atau merah yang diperap garam semalaman
- juga daging yang diperap garam semalaman
- masak lemak ikan haruan atau keli
- masak lemak daging salai atau itik salai atau ayam salai
Juga boleh ditambah belimbing buluh, timun batang atau terung pipit dalam masakan.
Memang membangkitkan selera
Selamat mencuba
#terengganupedia
#ripumportal
Comments