Hari Raya Korban 2013.. rakaman detik-detik penyembelihan


Gambar-gambar ini dirakam semasa Hari Raya Aidil Adha 2013 baru-baru ini. Sebenarnya banyak sekali hikmah disebalik amalan berkorban ini, terutama memberi peluang kepada orang yang miskin dan kurang mampu untuk merasai nikmat daging segar dan keenakan daging itu sendiri. Dengan harga pasaran mencecah RM25 hingga RM26 sekilo, tentunya ia agak mahal untuk dimakan secara kerap kecuali musim perayaan.

Dengan daging korban yang disedekahkan oleh mereka yang berkorban memberi peluang untuk mereka merasai nikmat makan daging sebagaimana orang kaya.






stik daging dengan lada hitam


Comments

Popular post this month

SEMAKAN PERMOHONAN SEKOLAH KAWALAN JABATAN PENDIDIKAN NEGERI TERENGGANU KEMASUKAN TINGKATAN 1 (SATU) TAHUN 2016

D Kekabu Inn, destinasi pelancongan baru di Setiu, Terengganu

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

LATA CHAKAH, Setiu, indah bagai anak dara desa yang belum diusik.

RM5 juta diperuntukkan untuk Skim Bantuan Modal Tani (SBMT) secara tanpa faedah oleh Kerajaan Negeri Terengganu

Pengunjung blog