Gulai Lemak Ikan Haruan bersama daun kadok memang menyelerakan.. di Kg Bukit Yong



Menikmati nasi bersama ulam-ulaman dan budu adalah suatu kemestian bagi orang Pantai Timur terutama Kelantan dan Terengganu. Apatah lagi ditambah dengan keenakan Gulai Lemak Ikan Haruan serta ikan bakar samada secara tawar atau garam dan kunyit.

Lauk-lauk sebegini sememangnya amat menambat selera warga kampung sejak dahulu lagi berbanding menikmati lauk-lauk mewah seperti udang, sotong, ikan tenggiri, ikan merah dan sebagainya.



Keenakan lauk kampung ini memang mengenyangkan perut apath lagi disantap secara beramai-ramai. Alamak tak cukup nasi seperiuk dibuatnya.

Inilah yang admin ingin bawa keenakan lauk kampung terutama gulai lemak ikan haruan yang dimasak bersama daun kadok memang menambat selera dan berkhasiat.



Kedai makan yang terletak di Kg Bukit Yong di sempadan Kelantan- Terengganu ini sentiasa menggamit pelanggan dengan lauk sebegini termasuk Gulai Siput Sedut, Ikan Darat Goreng, Kulat Sisir Goreng dan macam-macam lagi.

Percubaan admin untuk mencuba selera di gerai yang hujung sekali tidak menghampakan. Makan sekeluarga 4 orang dalam RM37.00 boleh dikira berpatutan.



Kedai ini terletak di sebelah kiri jalan jika anda daripada Bandar Jerteh menghala ke Pasir Puteh. Destinasi makan tengahari yang patut dicuba.

Comments

Popular post this month

SEMAKAN PERMOHONAN SEKOLAH KAWALAN JABATAN PENDIDIKAN NEGERI TERENGGANU KEMASUKAN TINGKATAN 1 (SATU) TAHUN 2016

D Kekabu Inn, destinasi pelancongan baru di Setiu, Terengganu

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

LATA CHAKAH, Setiu, indah bagai anak dara desa yang belum diusik.

RM5 juta diperuntukkan untuk Skim Bantuan Modal Tani (SBMT) secara tanpa faedah oleh Kerajaan Negeri Terengganu

Pengunjung blog