Terjah Perak: Ikan Pekasam Loma Pak Su di Hentian Perah, Grik, Perak.. pembuka selera
Terjah Perak
Ikan Loma Pekasam
Dalam perjalanan balik dari Pulau Pinang , singgah makan tengahari di Hentian Perah di Pengkalan Hulu.
Memang sedap makan dengan nasi panas panas. Selain ikan loma, ikan sebarau, toman, serta ikan lain turut dijadikan pekasam.
Pak Su ni adalah antara pengusaha ikan pekasam di sini dan jika sesiapa ingin mencubanya boleh hubungi Pak Su di gambar yang tertera dan boleh di pos.
Menurut Pak Su, bulan Ogos adalah musim ikan loma yang cukup meriah dan.menjadi rezeki bagi masyarakat di sini dan sekitar Tasik Raban.
Uniknya ikan Loma ini hanya terdapat di Hulu sungai Perak dan sukar dijumpai ditempat lain.
Memang kena ada stok dalam peti dirumah.Hentian disini juga turut menjual ikan pekasam goreng sebagai hidangan selain pelbagai jenis menu lain yang
banyak pilihan serta menambat selera.
Bagi yang ingin mencuba, boleh menghubungi Pak Su di talian 010-5486920, nanti Pak Su akan uruskan urusan pos.
Dan memang sedap ikan pekasam ini.
Comments