Gulai Kawah Lembu dan Gulai Kambing... memang sedap
Dengan daging lembu segar, pasti terasa keenakan gulai |
Entry kali agak simple sahaja iaitu blogger ingin berkongsi pengalaman kenduri yang sememangnya begitu banyak terutama setiap kali cuti sekolah dan cuti festival.
Apa yang menjadi tumpuan setiap kali kenduri adalah keenakan Gulainya iaitu Gulai Lembu Kawah. Kalau kena cara memang enak dengan ditambah lagi dengan daging lembu segar serta resepinya yang tersendiri. Lain tukang masak lain rasa gulainya.
Gulai kawah yang dimasak dengan menggunakan kayu api lebih enak rasanya. |
Kalau nak tahu gulai itu sedap atau tidak, cuba hirup kuahnya, pasti rasa kemanisan daging dan keenakan gulainya yang cukup masin, masam, sedikit manis serta rasanya.
Sedap dimakan dengan nasi atau roti |
Gulai Kambing, kecur air liur melihatnya |
Begitu juga kalau dapat makan Gulai Kambing. Selalunya gulai kambing terdapat pada kenduri yang kecil an sederhana sahaja. Tapi penangan gulai kambing ini lagi hebat bagi yang menggemarinya. Sesetengah tempat gulai kambing ini dicampurkan bersama buah ara. Ada yang mencampurkan sedikit sayur seperti kacang panjang, terung serta ubi kentang.
Ianya juga enak dimakan bersama nasi panas mahupun roti. Kalau perut dah lapar pasti kecur air liur.
Comments