Rajah 1 (Atas) Dioscorea hispida Dennst (ubi gadong) dan (Bawah) daun ubi gadong yang berbentuk tiga segi
Rajah 2. Bahagian pokok Dioscorea hispida. 1. batang melilit, 2. Ubi, 3. batang, 4. cabang berbungan (bunga jantan), 5. bunga jantan dan 6.buah (kapsul)
Ubi gadong membesar di dalam tanah seperti ubi kayu dan ubi keledek. Dalam satu liang atau pangkal pokok terdapat beberapa biji ubi dan berbentuk agak bulat dan boleh membesar sehingga mencapai beberapa kilogram, berkulit keras nipis dan terdapat akar serabut disekelilingnya. Kulitnya berwarna coklat kekuningan atau agak gelap sedikit bergantung kepada jenis tanah. Apabila ubi gadong terlalu tua di dalam tanah kulitnya akan bertukar menjadi warna kehijauan menunjukkan ia mengandungi kuantiti racun yang tinggi. Kaedah tanaman lazimnya menggunakan keratan ubi dan jarang menggunakan biji benih atau keratan batang. Rajah 2 menunjukkan morfologi bahagian pada pokok Dioscorea hispida Dennst.
3.0 Manfaat Ubi Gadong
3.1 Perubatan (Mengubati penyakit)
Gadong adalah sejenis tumbuhan liar yang boleh dimakan selepas proses pembuangan racun dilakukan. Ubi gadong biasanya direbus atau dijadikan kerepek. Selain sebagai sumber makanan kepada penduduk setempat, ubi gadong juga bermanfaat dalam mengubati pelbagai jenis penyakit. Masyarakat di Indonesia dan selatan China menggunakan parutan ubi gadong sebagai rawatan awal bagi penyakit kusta. Ia juga digunakan bagi mengubati penyakit kutil, kapalan dan mata ikan manakala di Thailand pula, hirisan ubi gadong digunakan untuk mengurangkan kekejangan perut juga menghilangkan nanah pada kulit akibat luka. Masyarakat di Filipina telah menggunakan ubi gadong bagi melegakan penyakit arthritis dan rumatik. Ia juga boleh digunakan untuk membunuh kutu (belatung) yang terdapat pada luka binatang. Bagi masyarakat Melayu di Malaysia, ubi ini akan dikeringkan sebelum dijadikan bedak untuk rawatan muka berjeragat dan jerawat. Turut dilaporkan bahawa masyarakat di negara China telah menggunakan ekstrak ubi ini sebagai alfrodisiak dan pembesaran payudara.
3.2 Pertanian (Racun Perosak Organik)
Ubi gadong juga bermanfaat dalam bidang pertanian. Secara semulajadi, banyak serangga yang memakan tumbuhan yang mempunyai kandungan pyrrolizidine alkaloid. Hasilnya alkaloid ini akan terkumpul di dalam badan serangga menyebabkan kerosakan saraf dan seterusnya mengakibatkan kematian. Para petani di Kedah menggunakan ubi gadong untuk mengawal serangan perosak tanaman terutamanya ulat pengorek batang di sawah padi. Para petani akan menaburkan hirisan ubi gadong ke kawasan sawah padi. Kaedah ini didapati berkesan untuk mengurangkan dan mengawal populasi ulat pengorek. Kematian ulat pengorek mungkin disebabkan oleh racun dioscorina yang terdapat pada ubi gadong. Kajian yang dijalankan di Jepun dan Filipina ke atas ubi gadong menunjukkan keupayaan ubi ini untuk mengawal pertumbuhan larva serangga jenis Lepidoptera (kupu-kupu). Toksin ini merencat sistem pencernaan larva Lepidoptera hingga menyebabkan pertumbuhannya terbantut dan seterusnya mengakibatkan kematian. Ubi gadong berpotensi untuk dijadikan racun organik bagi mengawal haiwan perosak seperti ulat pengorek tanah dan siput gondang. Ubi gadong ini boleh digunakan sebagai salah satu alternatif bagi menggantikan racun kimia yang tidak menjejaskan kesihatan manusia serta mesra alam. Toksin organik ini tidak menyebabkan kesan residual, lebih selamat untuk digunakan serta jauh lebih murah.
3.3 Industri (Pewangi dan Peluntur)
Selain digunakan di dalam bidang perubatan dan pertanian, ubi gadong juga berpotensi digunakan sebagai pewangi kerana bunga kuning daripada ubi gadong berbau wangi dan dapat digunakan untuk mengharumkan pakaian. Kebanyakan masyarakat di Bali telah menggunakan bunga gadong untuk mewangikan pakaian dan sebagai perhiasan rambut. Cecair kuning yang terdapat pada isi dan teras (sap) ubi gadong turut digunakan sebagai peluntur pakaian.
4.0 Komposisi Nutrisi
Ubi bukan hanya sekadar sebagai jaminan makanan dan punca mata pencarian tetapi merupakan sumber nutrisi kepada berjuta penduduk di seluruh dunia. Ubi ini kaya dengan karbohidrat, vitamin dan mineral terutamanya jika diambil dalam kuantiti yang banyak. Kebanyakan spesies ubi ini mengandungi jumlah kalium yang tinggi, di mana kalium dapat membantu untuk mengawal tekanan darah. Ubi gadong sangat sesuai dimakan oleh penghidap tekanan darah tinggi tetapi tidak digalakkan untuk pesakit yang mengalami kegagalan ginjal. Jika dahulu, ubi ini mungkin menjadi makanan ruji bagi penduduk di Malaysia dengan dipelbagaikan kaedah masakan seperti merebus, bakar, dibuat bingka dan juga kerepek. Namun begitu, kini ubi ini tidak lagi popular mungkin disebabkan sumbernya yang sukar diperoleh. Walaupun begitu, ubi ini masih lagi menjadi pilihan alternatif bagi penduduk sekitar pantai timur Malaysia.
Nota : Prof. Madya Dr Azwan Lazim merupakan pensyarah kimia di Fakulti Sains dan Teknologi, UKM
kredit: Majalah sains com
|
|
1 comment:
Post a Comment