Kuih Tepung Bungkus... kuih tradisi yang sedap

Kuih yang diperbuat daripada tepung beras bersama santan  dengan intinya daripada kelapa dengan gula melaka yang kemudiannya disaluti dengan tepung pulut.

Apa yang istimewa ia dibalut dengan daun pinang yang kemudian dikukus sehingga membangkitkan rasa wangi.

Memang nampak sedikit rumit proses pembuatannya, tapi makannya sedap dan amat sesuai untuk kanak-kanak kecil yang mula belajar menjamah makanan yang lembut.



Jika pembuatannya betul dan bersih kuih mampu bertahan 24 jam tanpa basi. Memang kuih orang tua dan tradisi dibuat dengan teliti.

Comments

Popular post this month

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

CERI TERENGGANU: TUMBUHAN UNIK BERKHASIAT TINGGI

Nasi Gulai Ayam Kampung dan Gulai Itik Haji Ya, Kg Guntung Luar, Setiu,... memang sohor

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kuala Terengganu Dulu- Dulu

Menikmati Alam di Kg Merbau Menyusut, Setiu, Terengganu

Pengunjung blog