Nasi Mandy dari dapur Blogger.... menjadi aah.. sedap
Inilah hasil nasi mandy yang blogger buat berdasarkan resepi dari internet.. memang menyelerakan |
Kali ini blogger ingin berkongsi resepi Nasi Mandy. Setelah menjamunya beberapa kali di Restoran AL Edrus, Gong Badak dan Kg Ladang, Restoran Nasi Mandy AL Fateh Batu Buruk, serta Restoran Assafah di Makkah, tergerak hati untuk mencari resepi Nasi yang enak ini di internet dan mencubanya di rumah.
Nasi Mandy adalah antara masakan nasi utama di rantau arab samada di Mesir, Saudi, Yaman dan sebagainya. Ia dihidang samada dengan kambing, ayam ataupun daging.
enak di makan sayur dan salad serta sos mayonis |
Ia di masak istimewa bersama rempah ratus dan nasinya sedap di makan begitu sahaja. Kalau menjadi cadangnya nak buat menu hari raya nanti.
Di bawah ini blogger kongsikan resepinya untuk tatapan pembaca dan mungkin ada ibu-ibu yang ingin mencuba.
Nasi Mandy
bahan-bahan
nasi yang dimasak bersama rempah |
Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan (beras biasa @ siam pun boleh)
3 camca besar minyak sapi/ minyak zaitun/ minyak jagung / minyak masak
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Inilah nasi mandy yang telah masak, ini baru beras biasa, belum Basmathi lagi |
Ayam untuk Nasi Mandy |
sedikit kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air (kalau saffron lebih baik)
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
Untuk dapatkan nasi 2 warna begini jangan kacau rata-rata sangat nasi, nak nasi masak elok yang biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dengan tudung periuk....jadi nasi masak elok sebab wap nasi terperangkap.
Resepi Ayam mandy
Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )-letak rempah kari
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning
Aluminium foil.
Cara penyediaan ayam:
1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**suhu oven tak sampai 250'c, jadi bakar suhu 220'c selama 1 jam...kemudian buka bakar bawah grill selama 15-20 minit ...Selamat Menjamu Selera Nasi Mandy Ayam (Dajaj)
Comments