iklan nuffnang

Pelancongan Terengganu

Saturday, 28 September 2013

Pesta Negeri Terengganu di Menara Kuala Lumpur promosi TMTOleh; Esah Abdullah 

Kerajaan Negeri Terengganu dengan kerjasama Menara Kuala Lumpur akan menganjurkan Pesta Terengganu @ Menara Kuala Lumpur di perkarangan 1Malaysia Cultural Village bermula esok hingga 2 Oktober depan.

Ketua Sekretariat Tahun Melawat Terengganu (TMT) Encik Ahmad Fathil Abd. Ghani berkata, ini merupakan acara tahunan kerajaan negeri Terengganu dan Menara Kuala Lumpur yang telah mendapat sambutan menggalakkan semenjak ia diperkenalkan empat tahun lalu. 

“Pesta Negeri Terengganu diadakan bersempena TMT bagi memperkenalkan keunikan dan kepelbagaian destinasi, kebudayaan, kesenian, permainan dan masakan tradisonal serta pelbagai produk kraftangan kepada pengunjung tempatan dan antarabangsa,” katanya.

Katanya, di samping memberi peluang kepada rakyat tempatan dan antarabangsa mengetahui dengan lebih mendalam mengenai seni dan budaya Negeri Terengganu, ianya secara tidak langsung dapat membantu mempertingkatkan lagi usaha mempromosikan warisan dan destinasi pelancongan di Malaysia khususnya di Terengganu.

Menurutnya, pesta yang dibuka kepada pengunjung mulai jam 10.00 pagi hingga 8.00 malam dan masuk adalah percuma. ini merupakan peluang keemasan kepada para pengunjung untuk mencuba produk-prosuk makanan yang berasal dari Terengganu. Negeri Terengganu yang tersohor dengan tema ‘Negeri Cantik, Budaya Menarik’ kaya dengan warisan seni dan keindahan alam semulajadinya.

Pelbagai aktiviti menarik menanti para pengunjung seperti permainan tradisional, demonstrasi kraftangan, persembahan Gamelan dan tarian kebudayaan dari Kumpulan Kebudayaan SUKTRA Terengganu dan kumpulan penari kebudayaan Menara Kuala Lumpur (MKLPAG) yang menampilkan tarikan tempat pelancongan di Negeri Terengganu seperti Tasik Kenyir, Pulau Redang, Pulau Perhentian dan banyak lagi.

Gerai jualan turut disediakan untuk para pengunjung yang ingin membeli dan merasai keenakan produk makanan tradisional Negeri Terengganu seperti nasi dagang, sata, keropok lekor dan makanan tradisional yang lain. Ruang informasi, pameran dan jualan juga ada dibuka

“Saya mengambil kesempatan ini menjemput semua rakyat Malaysia ke Menara Kuala Lumpur bagi bersama-sama memartabatkan produk tempatan dan memeriahkan lagi Pesta Negeri Terengganu,” tambahnya.
 

No comments:

lazada advt

bookcafe com

AGODA Booking

Get the LOWEST RATE of your hotel BOOKING by Online

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shopping @ ZALORA my

My Blog List

kongsi blog