Opok-Opok, makanan tradisi Terengganu



Image may contain: food

Inilah antara makanan tradisi Orang Teremggamu iaitu Opok-Opok yang diperbuat daripada tepung ubi dan di makan bersama kelapa parut.

Memang unik pembuatan dan enak sekali rasanya. Pihak Muzium Negeri Terengganu akan mengadakan demonstrasi masakan tradisi ini di Rumah Warisan Haji Su Kg Losong Haji Su pada setiap hari Ahad untuk tatapan generasi kini.

Ia akan diadakan dari jam 9.00 hingga 5.00 petang.

Rumah Warisan Haji Su antara khazanah warisan negeri yang kini dipelihara dengan rapi sebagai warisan negeri Terengganu terutama tentang senibina serta budaya hidup masyarakat Terengganu.

Sumber : Muzium Negeri Terengganu 








Image may contain: food

#setiupost

Comments

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog