Kue Tiaw Sup ala steamboat yang simple dan sedap.. mudah je..
Musim PKP ni kitaran hidup tak meluas sangat, travel pun dari bilik tidur ke ruang tamu.. dan jauh sikit ke dapur. Masuk ofis pun jika perlu. Petang turun ke laman buat sedikit exercise buat keluar peluh sambil tengok pokok pokok yang di tanam zaman PKP ni iaitu pokok Avocado dan Longan Sarawak atau Motoa.
Jadi untuk perkongsian hari ini kita travel ke dapur hasil Bapak Chef iaitu Menu Kue Tiaw ala steamboat yang ringkas dan sedap.
Bahan bahan yang diperlukan
-1 bungkus atau 2 bungkus kue tiaw
(Saya buat 2 bungkus untuk 6 orang makan)
-semangkuk ayam yang di cincang
- semangkuk bebola yg diguna untuk steamboat, terpulang pada anda
-sedikit cendawan shitake dan noki yang halus tu
- semangkuk kobis bulat atau sayur yg anda suka
-1 paket kecil perencah mee hoon sup adabi
-1 sudu chicken powder
- sedikit serbuk lada sulah
- garam
- sedikit sos tiram
- bawang besar 1 labu dan 4 ulas bawang putih untuk menumis
- sedikit minyak
Cara- caranya
- panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar
- masuk 1 1/2 liter air
-masukkan ayam
-biarkan sehingga mendidih.. biar keluar rasa air ayam
- masukkan sos tiram, chicken powder dan lada sulah serta perencah adabi
-masukkan bebola serta cendawan
- masukkan sayur dan mee
- perasakan dengan sedikit garam
Dah siap untuk dimakan.
Nak sedapkan lagi buat sambal kicap
- potong cili hijau atau merah, masukkan kicap manis dan sedikit kicap masin atau kicap sotong siam, tambah sedikit minyak bijan
Dan tambah limau nipis/kasturi/lemon dan daun ketumbar
Fuhh..
Mee ini seakan steamboat.. tak nampak macam Kue tiaw sup..
Selamat mencuba
#bapakchef
#resepimudah
#PKP
Comments