Pembuatan Nissang Nyiur.. aktiviti warisan yang patut di pelihara


 Memproses air nira menjadi nissang nyiur atau gula nyiur atau gula melaka adalah salah satu aktiviti hiliran masyarakat Melayu di Malaysia terutama di pantai timur seperti Terengganu dan Kelantan.

Minuman air nira adalah minuman tradisi dan daripada air nira tersebutlah maka terhasilnya nissang nyiur.

Ia merupakan aktiviti tradisional dan masih diamalkan sehingga kini.



Malah daripada nissang nyiur ini boleh dijadikan gula gula nissang mahupun pencicah kepada makanan seperti ketupat dan lemang.

Nissang yang asli adalah 100% daripada air nira yang dimasak sehingga terhasilnya karamel dan tanpa campuran gula walau sedikitpun.

Ada juga yang mengcampurkan nissang ini dengan gula untuk dijual lebih murah yang selalunya dijual sebagai pemanis atau perisa dalam masakan dan kuih muih.

Proses tradisi ini semakin hari semakin terhakis dan berkurang pengusahanya sedangkan potensi untuk dikomersilkan memang tinggi malah aktiviti menarik ini boleh dijadikan tarikan pelancongan berasaskan budaya dan warisan.


Kredit video: Ustaz Rusdi Mat Zin YNWA

Comments

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog