Ayam Masak Lemak Daun Kaduk, resepi asli Terengganu

 



Resepi Masak Lemak Terengganu ini amat unik sekali. Dan memang sedap dan bahannya mudah dan simple je.

Untuk Resepi Ayam Masak Lemak Daun Kaduk ini adalah;

-1/2.ekor ayam 

- santan kecil x 2 kotak

-3 labu bawang besar #

-4 ulas bawang putih # 

- 1 inci halia #

- 2 inci kunyit hidup #

- 1 helai daun kunyit #

- 3 cili besar # 

- asam keping 

- daun kunyit dan daun kaduk- di potong 

Cara cara memasaknya 

- kisar bahan bertanda # dan masukkan dalam periuk bersama 2 liter air dan santan dan ayam 

- masukkan asam keping dalam 3-4 keping 

- biarkan hingga mendidih dengan api sederhana 

- masukkan daun kunyit dan daun kaduk yang di potong 

- perisakan dengan garam, sedikit gula dan sedikit cukup rasa.

- bagi yang suka pedas boleh masukkan cili api 

Dah sedia untuk di makan.

Resepi masak lemak ini boleh dikatakan bahan asas dan boleh dipelbagaikan dengan masak bersama- 

- ikan tenggiri atau cermin atau merah yang diperap garam semalaman 

- juga daging yang diperap garam semalaman 

- masak lemak ikan haruan atau keli 

- masak lemak daging salai atau itik salai atau ayam salai 

Juga boleh ditambah belimbing buluh, timun batang atau terung pipit dalam masakan.

Memang membangkitkan selera 

Selamat mencuba 

#terengganupedia

#ripumportal
























Comments

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog