Resepi Pencicah Thai yang sedap...

 


Macam sedap je resepi ni..

Tu yang rasa nak share kat wall ni

RESEPI PENCICAH THAI SEDAP!
1) Bawang putih: 7-8 ulas
2) Cili : bergantung pada kepedasan Masing2
3) Akar pakchi @ketumbar
4) limau nipis 6-7 biji
5) 2 sudu sos ikan
- Tumbuk bawang putih, cili dan akar ketumbar. Saya guna chopper, sebab malas nak tumbuk 😅
- Kemudian letak sos ikan dan gaulkan sekali.
- Perah limau nipis , letak gula, garam sikit je dan perasa.
- Daun ketumbar potong2 dan gaulkan je. Kalau tak nak potong dan nak lagi senang korang chopper kan skali daun ketumbar tu😅) siapppp...
Nota: kalau pencicah tu pekat sangat boleh tmbah sedikit air suam
Boleh la untuk jadikan pencicah untk kerang, udang, sotong, ikan, ayam, yg telah direbus atau dibakar. Yang saya buat sotong sumbat Bakar.
Kredit : Siti Zubaidah Ibrahim

PS: boleh lah buat lebih sikit dan simpan dalam botol dan letak dalam peti sejuk.

Comments

Popular post this month

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

D Kekabu Inn, destinasi pelancongan baru di Setiu, Terengganu

Senarai Pasar Malam di Kuala Terengganu sepanjang minggu..macam macam makanan dan kuih boleh cari..

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Makan Tengahari di Chana, Songkhla.. masakan asli Thai

Pengunjung blog