Resepi Pencicah Thai yang sedap...

 


Macam sedap je resepi ni..

Tu yang rasa nak share kat wall ni

RESEPI PENCICAH THAI SEDAP!
1) Bawang putih: 7-8 ulas
2) Cili : bergantung pada kepedasan Masing2
3) Akar pakchi @ketumbar
4) limau nipis 6-7 biji
5) 2 sudu sos ikan
- Tumbuk bawang putih, cili dan akar ketumbar. Saya guna chopper, sebab malas nak tumbuk 😅
- Kemudian letak sos ikan dan gaulkan sekali.
- Perah limau nipis , letak gula, garam sikit je dan perasa.
- Daun ketumbar potong2 dan gaulkan je. Kalau tak nak potong dan nak lagi senang korang chopper kan skali daun ketumbar tu😅) siapppp...
Nota: kalau pencicah tu pekat sangat boleh tmbah sedikit air suam
Boleh la untuk jadikan pencicah untk kerang, udang, sotong, ikan, ayam, yg telah direbus atau dibakar. Yang saya buat sotong sumbat Bakar.
Kredit : Siti Zubaidah Ibrahim

PS: boleh lah buat lebih sikit dan simpan dalam botol dan letak dalam peti sejuk.

Comments

Popular post this month

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Makan Tengahari di Chana, Songkhla.. masakan asli Thai

D Kekabu Inn, destinasi pelancongan baru di Setiu, Terengganu

Roti Payang Nurul Islamiah, Jalan Kamaruddin, Kuala Terengganu, kedai lejeng ni

Menikmati Alam di Kg Merbau Menyusut, Setiu, Terengganu

Pengunjung blog