Resepi Pencicah Thai yang sedap...

 


Macam sedap je resepi ni..

Tu yang rasa nak share kat wall ni

RESEPI PENCICAH THAI SEDAP!
1) Bawang putih: 7-8 ulas
2) Cili : bergantung pada kepedasan Masing2
3) Akar pakchi @ketumbar
4) limau nipis 6-7 biji
5) 2 sudu sos ikan
- Tumbuk bawang putih, cili dan akar ketumbar. Saya guna chopper, sebab malas nak tumbuk 😅
- Kemudian letak sos ikan dan gaulkan sekali.
- Perah limau nipis , letak gula, garam sikit je dan perasa.
- Daun ketumbar potong2 dan gaulkan je. Kalau tak nak potong dan nak lagi senang korang chopper kan skali daun ketumbar tu😅) siapppp...
Nota: kalau pencicah tu pekat sangat boleh tmbah sedikit air suam
Boleh la untuk jadikan pencicah untk kerang, udang, sotong, ikan, ayam, yg telah direbus atau dibakar. Yang saya buat sotong sumbat Bakar.
Kredit : Siti Zubaidah Ibrahim

PS: boleh lah buat lebih sikit dan simpan dalam botol dan letak dalam peti sejuk.

Comments

Popular post this month

Desa Ukiran Kayu Istana Tg Long, Kg Raja, Besut, Terengganu- Legasi Seni Ukir Melayu Yang Hebat

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Tradisi Main dan Buat Wau

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Senarai Pasar Malam di Kuala Terengganu sepanjang minggu..macam macam makanan dan kuih boleh cari..

Pengunjung blog