Ubi Gadong.. walaupun beracun tetapi berkhasiat.. dan menjadi makanan yang enak orang Terengganu dan Kelantan
Airul Ain Ashri & Azwan Mat Lazim, PhDUbi gadong merupakan sejenis ubi yang eksotik di negara kita. Ia mungkin menjadi salah satu sumber karbohidrat suatu ketika dahulu, namun kini ubi gadong kian dilupakan. Oleh kerana ia mengandungi komponen sianida dalam kumpulan alkaloidnya, ubi ini perlulah direndam dan dicuci dengan bersih terlebih dahulu bagi membuang racun (discorina) sebelum boleh dimakan atau digunakan sebagai ubatan. Apa yang menarik, ekstrak daripada ubi ini telah digunakan sebagai salah satu ramuan dalam penghasilan racun bagi masyarakat tradisional Melayu dalam menuba ikan dan mengawal makhluk perosak bagi penanaman padi. Selain itu ia turut digunakan oleh pengamal ilmu hitam dalam ramuan santau atau sihir. Oleh kerana ubi ini tidak lagi digunakan secara meluas, maka kumpulan penyelidikan kami telah mengeksploitasi serta memodifikasi hasil daripada ubi ini kepada suatu bahan yang lebih sofisikated. Antaranya hidrogel, surfaktan, pengelmusi, titik nano dan salutan. Dalam siri kajian ubi gadong, sebagai pengenalan, kumpulan penyelidikan kami akan memperkenalkan tentang manfaat yang boleh diperoleh daripada ubi beracun ini.
1.0 Ubi Gadong (Dioscorea Hispida Dennst)Dioscorea hispida Dennst atau lebih dikenali sebagai ubi gadong di Malaysia adalah sejenis tumbuhan monokotiledon. Dahulu, ubi gadong sangat terkenal di kalangan orang Melayu terutamanya di negeri Terengganu dan Kedah tetapi kini ubi ini kian dilupakan. Terdapat lebih kurang 1137 spesies Dioscorea yang terdapat diseluruh dunia dan kajian saintifik mengenainya telah bermula sejak tahun 1953 oleh para saintis di Amerika Syarikat. Taburan spesies ini sangat meluas di mana ia meliputi dari utara India merangkumi China Selatan hingga ke New Guinea. Ia tumbuh secara meliar di kawasan seperti hutan sekunder, belukar dan ada kalanya ditanam di halaman rumah serta mampu hidup dalam pelbagai keadaan cuaca serta dapat hidup bertahun lamanya dan amat sukar untuk mati. Terdapat beberapa nama dagangan bagi spesies Dioscorea hispida di serata dunia. Antaranya adalah seperti Mitsuda dokoro (Jepun), Podava (India) dan sikapa (Makassar). Di Malaysia sendiri ubi ini dikenali dengan pelbagai nama seperti tuba ubi, ubi nasi, ubi cerok, ubi kendudok, ubi kipas, gadog, gadong lilin, gadong mabuk, ubi arak dan taring pelanduk
2.0 Ciri-ciri Botani dan TaksonomiSecara umum, ubi gadong adalah sejenis tumbuhan yang merayap dan memanjat di mana ia boleh mencapai ketinggian 5 hingga 20 meter. Arah rambatannya adalah berputar ke kiri (melawan arah jam, jika dilihat dari atas). Ciri khas ini penting untuk membezakan ubi gadong dengan gembili (Dioscorea aculeata) yang memiliki penampilan yang sama tetapi arah putaran batang ke kanan (mengikut arah jam). Daunnya bewarna hijau pekat, berbentuk tiga segi seakan-akan daun sirih dan tidak bercantum antara satu sama lain dengan urat daun yang jelas kelihatan. Rajah 1 menunjukkan ubi gadong dan daun ubi gadong. Batangnya yang berduri pula mempunyai ketebalan antara 0.5 hingga 1 cm, berbentuk silinder dan berwarna hijau dan ia boleh melilit batang pokok lain atau menjalar di atas tanah. Bunganya bewarna kekuningan dan berbau wangi serta tumbuh di bawah daun tetapi ia amat jarang ditemui.
|
Comments