Itik dan Arnab Salai SETIU.. mula mendapat tempat dihati pelanggan... sedap bau asap
Itik Salai Setiu |
Berikutan keadaan PKP yang berterusan dan menjejaskan industri pelancongan dengan begitu teruk sekali, admin terpaksa mengambil inisiatif yang positif untuk survive dalam meneruskan kehidupan yang tak menentu dan bila pandemik ini akan beransur.
Tak perlu mencipta alasan tetapi ciptalah peluang, maka terhasil lah produk SALAI dari daerah Setiu, Terengganu.
Arnab Salai Setiu |
Dan buat masa ini produk salai yang dikeluarkan adalah Itik Salai, Arnab Salai, Daging Salai dan Keli Salai.
Ianya enak sekali jika dimasak lemak bersama daun kadok dan belimbing buluh, ada yang bubuh daun kunyit dan cili api.
Sambutan alhamdulilah sudah mula bertambah baik dan tempahan sudah mula diterima dan semalam pun Itik Salai Setiu sudah mendarat di Shah Alam.
Dan esok ada lagi tempahan Itik Salai untuk pelanggan tempatan.
Jika direnung inilah antara warisan dan alternatif orang tua kita dahulu dalam memanjangkan hayat makanan yang dulunya mana ada peti sejuk untuk disimpan lama selain dibuat masin atau disiman rebus selain menyimoan stok hidup.
Dan mungkin inilah antara sumber makanan semasa menghadapi peperangan yang memakan masa berbulan-bulan. Teknik menyalai makanan adalah salah satu sumber bagi bekalan makanan oang orang dahulu samada berperang mahupun belayar.
Itik Salai yang dipanggang segar |
Bagi yang ingin mendapatkan Itik dan Arnab Salai SETIU bolehlah membuat tempahan awal kerana ia dibuat secara kecil kecilan sahaja buat masa ini. Dan insyallah permintaan akan cuba dipenuhi sebaik mungkin.
Bagi pertanyaan dan maklumat lanjut boleh mesej atau whatsapp ke no 0199044003 atau 0189023084.
#itiksalaisetiu
#arnabsalaisetiu
#terengganupedia
Comments