Nasi Plov Ayam Uzbekistan yang simple dan sedap... puas hati buat raya masa PKP

 


Untuk menu hari raya, kita cuba kelainan sikit dengan menu nun jauh dari Uzbekistan. Jika di sana ia popular dengan Nasi Plov Daging Kuda yang dimasak dengan kawah yang besar dan memang popular.

Hasilnya puas hati.


Menu pagi Raya
Nasi Plov Chicken Uzbek
Dengan Salatah dan sambal
Resepi Nasi
4 cawan beras basmathi atau beras biasa
Rendam 10 minit dan tos
Ayam 1/2 ekor potong ikut sukahati
Boleh juga guna daging atau kambing
Utk kambing atau daging boleh rebus dahulu.
4 ulas bawang besar dimayang
6 ulas bawang putih dimayang
3 inci halia dimayang
Ketumbar ditumbuk atau guna serbuk
1 biji carrot di potong panjang
Cara caranya.
Panaskan minyak .. lebihkan sikit minyak
Tumis bawang dan halia hingga naik bau
Masukkan ayam goreng dan gaul hingga masak
Masukkan ketumbar
Masukkan carrot
Masukkan 2 sudu chicken stok powder
Masukkan garam dan gula
Masukkan beras
Dan sukat air
4 cawan beras = 6 cawan air
Letakkan 2-3 ulas bawang putih kat atas beras
Masak nasi hingga masak.
Untuk salad
Potong tomato 3 biji
Potong timun batang 1 biji
Sedikit bawang besar
Perisakan dengan garam, gula dan cuka
Masukkan sedikit daun ketumbar jika ada
Untuk sambal
Blend 4 biji cili besar
1 inci halia
4 ulas bawang putih
Tambah garam gula cuka
Jika nak lebih pedas tambah cili padi
Dah blend tambah sedikit daun ketumbar
Selamat mencuba
Dari dapur bapak..

Comments

Popular post this month

Desa Ukiran Kayu Istana Tg Long, Kg Raja, Besut, Terengganu- Legasi Seni Ukir Melayu Yang Hebat

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Tradisi Main dan Buat Wau

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Senarai Pasar Malam di Kuala Terengganu sepanjang minggu..macam macam makanan dan kuih boleh cari..

Pengunjung blog