Mee Rebus Daging yang simple dan sedap... mudah je

 



Sekali sekala kita ubah selera untuk berbuka puasa dengan menu lebih simple dan mudah iaitu Mee Rebus Daging.

Nak menyamai dengan mee lejeng di Jerteh tu jauh lagi la. Tetapi ia menjadi inspirasi dalam membuat Mee Rebus  Daging ini.

Ianya enak sekali dimakan dengan sambal kicap. Nak pedas atau tidak terpulang pada anda.



Bahan-bahannya:

-1/2 kg daging direbus sehingga empuk

lebihkan air untuk diguna semasa memasak mee.

-daging dihiris nipis-nipis

-bawang putih dan bawang besar di mayang

-sayur sawi

-cendawan shitake jika suka

-fish cake atau fish ball

-mee kuning dicelur atau direndam air panas dan tos


Cara-cara membuatnya:

-tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.

-masukkan daging dan goreng seketika.

-masukkan air daging, jika tak cukup boleh tambah air

-masak sehingga mendidih dan daging lembut

-masukkan cendawan  dan fish ball atau fish cake

-perisakan dengan garam, sedikit gula, sedikit cuka 

-boleh tambah sedikit chicken stock powder dan cukup rasa.

-akhir sekali tutup api dan masukkan sayur supaya sayur segar dan enak dan tidak terlalu masak dan menghilangkan zat sayur.



cara buat sambal kicap

- potong cili dan sedikit cili api

-potong 3 ulas bawang putih- jika digoreng sekejap lagi aumm enak

- potong daun ketumbar

-1 sudu besar minyak bijan

-1 sudu besar sos ikan thai

-2  sudu besar kicap manis

- sedikit cuka

-gaulkan dan sedia untuk makan


Masakan Mee Rebus ini mudah dan ringkas dan boleh dijadikan menu untuk tetamu kerana ianya cepat untuk disediakan.


#dapurbapak

#bapakpunbolehmasak

Comments

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog