Mee Rebus Daging yang simple dan sedap... mudah je
Sekali sekala kita ubah selera untuk berbuka puasa dengan menu lebih simple dan mudah iaitu Mee Rebus Daging.
Nak menyamai dengan mee lejeng di Jerteh tu jauh lagi la. Tetapi ia menjadi inspirasi dalam membuat Mee Rebus Daging ini.
Ianya enak sekali dimakan dengan sambal kicap. Nak pedas atau tidak terpulang pada anda.
Bahan-bahannya:
-1/2 kg daging direbus sehingga empuk
lebihkan air untuk diguna semasa memasak mee.
-daging dihiris nipis-nipis
-bawang putih dan bawang besar di mayang
-sayur sawi
-cendawan shitake jika suka
-fish cake atau fish ball
-mee kuning dicelur atau direndam air panas dan tos
Cara-cara membuatnya:
-tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
-masukkan daging dan goreng seketika.
-masukkan air daging, jika tak cukup boleh tambah air
-masak sehingga mendidih dan daging lembut
-masukkan cendawan dan fish ball atau fish cake
-perisakan dengan garam, sedikit gula, sedikit cuka
-boleh tambah sedikit chicken stock powder dan cukup rasa.
-akhir sekali tutup api dan masukkan sayur supaya sayur segar dan enak dan tidak terlalu masak dan menghilangkan zat sayur.
cara buat sambal kicap
- potong cili dan sedikit cili api
-potong 3 ulas bawang putih- jika digoreng sekejap lagi aumm enak
- potong daun ketumbar
-1 sudu besar minyak bijan
-1 sudu besar sos ikan thai
-2 sudu besar kicap manis
- sedikit cuka
-gaulkan dan sedia untuk makan
Masakan Mee Rebus ini mudah dan ringkas dan boleh dijadikan menu untuk tetamu kerana ianya cepat untuk disediakan.
#dapurbapak
#bapakpunbolehmasak
Comments