Buah Kulim dan khasiatnya

 


Buah Kulim
Banyak sekali khasiatnya
Overview
Buah Kulim adalah buah dari sejenis pokok tempatan Malaysia yang terkenal dengan baunya yang seperti bawang putih dan digunakan sebagai perencah masakan oleh masyarakat Orang Asli, terutama di Perak dan Johor. Buah ini hanya tumbuh liar di hutan, dan belum ada usaha untuk mengusahakannya secara komersial.
Ciri-ciri Buah Kulim
Rasa dan Bau: Ia mempunyai bau yang kuat seperti bawang putih dan sering dibandingkan dengan truffle.
Penggunaan Masakan: Buah ini digunakan sebagai perencah dalam masakan, terutamanya oleh masyarakat Orang Asli.
Status Penanaman: Buah Kulim tumbuh liar di dalam hutan, dan belum ada usaha penanaman komersial berskala besar.
Keunikan: Penggunaan buah Kulim sebagai perencah masakan adalah sesuatu yang unik.
Pentingnya Buah Kulim
Perubatan Tradisional: Selain untuk masakan, pokok Kulim juga digunakan dalam perubatan tradisional oleh suku kaum Jakun di Johor.
Kepentingan Ekologi: Pokok Kulim merupakan sebahagian daripada ekosistem hutan, dan buahnya menjadi sumber makanan dan kegunaan bagi komuniti Orang Asli.
Kalau sapa sapa nak buah kulim ni bagitau lah.
Moga ia membantu dan memberi penawar jika ada keperluan

Comments

Popular post this month

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Terengganu negeri paling bahagia di Malaysia bagi tahun 2024 oleh DOSM Malaysia

D Kekabu Inn, destinasi pelancongan baru di Setiu, Terengganu

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

AMazing Terengganu: Bahasa Teganung.. jom kita kenal loghat Teganung

Pengunjung blog