Kuih Tepung Bungkus... kuih tradisi yang sedap

Kuih yang diperbuat daripada tepung beras bersama santan  dengan intinya daripada kelapa dengan gula melaka yang kemudiannya disaluti dengan tepung pulut.

Apa yang istimewa ia dibalut dengan daun pinang yang kemudian dikukus sehingga membangkitkan rasa wangi.

Memang nampak sedikit rumit proses pembuatannya, tapi makannya sedap dan amat sesuai untuk kanak-kanak kecil yang mula belajar menjamah makanan yang lembut.



Jika pembuatannya betul dan bersih kuih mampu bertahan 24 jam tanpa basi. Memang kuih orang tua dan tradisi dibuat dengan teliti.

Comments

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog