Kuih Tepung Bungkus... kuih tradisi yang sedap
Kuih yang diperbuat daripada tepung beras bersama santan dengan intinya daripada kelapa dengan gula melaka yang kemudiannya disaluti dengan tepung pulut.
Apa yang istimewa ia dibalut dengan daun pinang yang kemudian dikukus sehingga membangkitkan rasa wangi.
Memang nampak sedikit rumit proses pembuatannya, tapi makannya sedap dan amat sesuai untuk kanak-kanak kecil yang mula belajar menjamah makanan yang lembut.
Jika pembuatannya betul dan bersih kuih mampu bertahan 24 jam tanpa basi. Memang kuih orang tua dan tradisi dibuat dengan teliti.
Apa yang istimewa ia dibalut dengan daun pinang yang kemudian dikukus sehingga membangkitkan rasa wangi.
Memang nampak sedikit rumit proses pembuatannya, tapi makannya sedap dan amat sesuai untuk kanak-kanak kecil yang mula belajar menjamah makanan yang lembut.
Jika pembuatannya betul dan bersih kuih mampu bertahan 24 jam tanpa basi. Memang kuih orang tua dan tradisi dibuat dengan teliti.
Comments