iklan nuffnang

Pelancongan Terengganu

Tuesday, 30 October 2012

TEMCO- PPNT anjur seminar pelancongan

wetland Setiu

Oleh:Noraini Jusoh

Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) akan menganjurkan Seminar Pengendalian Perniagaan Sektor Eko Pelancongan dan Marin Pelancongan 2012 (International TEMCO 2012) pada 6 hingga 7 November ini.

Penganjuran seminar oleh PPNT dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kementerian Pelancongan Malaysia akan diadakan di Primula Beach Hotel selama dua hari.


Pengerusi TEMCO 2012, Encik Alex Lee Yun Ping, berkata, seminar yang kali ketiga diadakan ini akan memberi tumpuan terhadap usaha memartabatkan sektor pelancongan di negeri ini khususnya dan membincangkan idea-idea praktikal serta mencari penyelesaian yang memberi inspirasi kepada perubahan positif dalam sektor Eko & Pelancongan Marin.

“Setakat ini 100 peserta telah mendaftarkan diri dan penambahan peserta dijangka akan berlaku sekaligus mencapai matlamat kami iaitu 120 orang peserta.

“Peserta yang bakal hadir terdiri daripada individu yang berkait rapat dengan sektor pelancongan antaranya pengusaha-pengusaha produk pelancongan serta wakil dari kerajaan negeri,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Katanya, pelbagai topik menarik yang bakal dibincangkan sepanjang seminar ini berlangsung, termasuk potensi pembangunan Tasik Kenyir, pembentangan kertas kerja oleh penyelidik Universiti Teknologi Malaysia (UTM) serta perbincangan meja bulat kalangan usahawan eko-pelancongan di negeri ini.

“Selain memberi pemahaman berkaitan pelancongan lestari kepada masyarakat, penganjuran seminar sebegini juga dapat menggalakkan mereka melibatkan diri dalam sektor Eko & Pelancongan Marin seperti menyediakan homestay, kampungstay serta menceburi bidang penyewaan bot pelancongan untuk snorkeling, menyelam dan belayar.

“Selain itu, ianya juga bertujuan untuk mencadangkan peningkatan dan penambahbaikan dalam sektor Eko & Pelancongan Marin tanpa mengganggu ekosistem dan alam sekitar di Terengganu,” ujar beliau.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Dato' Haji Abdul Rahin Mohd Said bakal menyempurnakan majlis perasmian seminar pada kali ini.

No comments:

lazada advt

bookcafe com

AGODA Booking

Get the LOWEST RATE of your hotel BOOKING by Online

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shopping @ ZALORA my

My Blog List

kongsi blog