Nasi, Budu, Ikan Singgang lauk orang Terengganu




Lauk di atas iaitu budu, ikan singgang, ikan kukus goreng dan ulam adalah antara makanan asasi orang Terengganu dan juga pantai timur.

Walaupun nampak ringkas, ianya amat menyelerakan dan mampu membuka selera jika demam atau sakit. Hebatkan. Iabukanlah lauk yang mahal, sekadar ikan selayang atau kembong mahupun ikan selar kuning. Sudah cukup untuk memberi selera kepada seluruh keluarga.

Inilah keunikan makanan tradisi. Ringkas namun amat bermakna dan penuh memori

#FB Jeehan Abdullah - tq atas gambar
#FB Residen Kuala Terengganu ( KUTERER)

Comments

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog