Jering Rebus makanan klasik orang Terengganu



Kuala Terengganu: Hanya dengan menjual jering rebus dan buah perah, seorang wanita dari Kampung Pasir Panjang, di sini, mampu meraih pendapatan sehingga RM800 sehari.
Rosnas Muda, 53, berkata, dia sudah menjalankan perniagaan itu selama 20 tahun lalu setelah mewarisinya daripada arwah datuknya.
“Jering rebus kami terkenal dan mempunyai pelanggan tetap dari dalam dan luar negeri sejak dulu lagi.
“Buah jering dan perah jenis bermusim dan kerana itu hanya pada September hingga November saja ia dijual. Sepanjang tempoh itu, penggemar dari serata tempat termasuk Kuala Lumpur, Johor dan Kuantan datang ke gerai saya untuk membelinya,” katanya ketika ditemui Harian Metro di gerai jualannya di sini, semalam.
Rosnas berkata, memandangkan sambutan terhadap jering rebus sangat menggalakkan, dia terpaksa merebus tiga periuk jering setiap hari bagi memenuhi permintaan pelanggan.

#Harian Metro

Comments

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog