iklan nuffnang

Pelancongan Terengganu

Monday, 23 July 2012

TMT 2013 mampu tarik empat juta pelancong

Oleh: Aida And Rahman
Gambar ZULKIPLI PUTRA
 
Kerajaan Terengganu optimis mampu mencapai sasaran empat juta pelancong sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 menerusi tarikan 27 acara pelancongan bertaraf dunia.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said, berkata sasaran itu dibuat berdasarkan peningkatan purata tahunan kedatangan pelancong ke negeri itu sebelum ini.


"Biasanya, peningkatan kedatangan pelancong ini adalah antara lima hingga 10 peratus setiap tahun dan kita yakin dengan promosi besar-besaran serta kerjasama yang melibatkan ramai penggiat dan agensi pelancongan, TMT 2013 bakal mencatat kenangan manis untuk industri pelancongan Terengganu.

"Namun, perlu diingat semua ini hanya akan tercapai dengan penglibatan semua pihak, termasuk rakyat Terengganu supaya kenangan percutian ke negeri ini menjadi memori terindah bagi setiap pelancong," katanya selepas merasmikan pelancaran logo TMT dan menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan mencipta logo TMT di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Wan Ahamad Wan Muda.

Dato’ Abdul Rahin berkata penganjuran TMT pada tahun 1997 dan 2008 telah merekodkan peningkatan kedatangan pelancong sebanyak 50.4 peratus (1997) dan 23 peratus (2008) berbanding tahun sebelumnya.

"Kadar penginapan pelancong luar di hotel-hotel sekitar Terengganu kini meningkat kepada 71 peratus berbanding sekitar 14 peratus tahun lalu di mana kadar penginapan di hotel hanya 50 peratus.

"Oleh yang demikian, kita berharap agar TMT 2013 ini akan memberi limpahan rahmat secara tidak langsung bagi semua penduduk Terengganu, khususnya dalam menjana ekonomi setempat," katanya.

Di majlis itu, pelajar jurusan Seni Lukis dan Seni Reka Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Siti Nazira Abdul Rahman, 23, yang muncul pemenang utama mencipta logo TMT 2013 turut menerima hadiah wang tunai berjumlah RM10,000.

No comments:

lazada advt

bookcafe com

AGODA Booking

Get the LOWEST RATE of your hotel BOOKING by Online

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shopping @ ZALORA my

My Blog List

kongsi blog