iklan nuffnang

Pelancongan Terengganu

Tuesday, 24 July 2012

Program Pulau Bersih & Indah semai semangat cintai keindahan alam

 
Oleh: Aida Abd Rahman
Dalam usaha memupuk semangat mencintai keindahan dan kebersihan di lokasi tarikan pelancong, program Pulau Bersih dan Indah, diadakan di Kampung Pulau Perhentian Kecil, Besut, baru-baru ini.
Program dianjurkan Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu (PKPMNT) dengan kerjasam kerajaan negeri, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Jabatan Pelajaran dan Tourism Malaysia Terengganu.

Pengarah PKPMNT, Encik Mohd Sabri Zakaria, berkata program yang julung kali dilaksanakan Kementerian Pelancongan itu merupakan antara program ke arah meningkatkan inovasi dalam sektor pelancongan sempena kempen `1Malaysia Green, 1Malaysia Clean’ .

“Program dapat menyemai semangat cintakan keindahan dan kebersihan dalam kalangan rakyat Malaysia, khususnya di tempat yang sentiasa menjadi tarikan pelancong tempatan dan luar negara.

“Seramai 500 peserta di kalangan masyarakat kampung dan pelajar sekolah menyertai acara yang dapat memupuk semangat cintakan keindahan dan kebersihan itu,” katanya.

Menurutnya, penglibatan pelbagai lapisan masyarakat dapat memupuk perpaduan di kalangan pelajar atau generasi muda yang berbilang kaum berdasarkan gagasan dan konsep 1Malaysia.

Katanya, pada masa yang sama, program juga dapat memupuk kesedaran tentang implikasi terhadap industri pelancongan dan membuka minda setiap rakyat supaya menjaga kebersihan dan memastikan negara sentiasa bersih dan indah.

”Apabila kawasan pelancongan kekal bersih dan indah, pastinya mampu menarik minat dan perhatian pelancong tempatan dan luar negara untuk melawat berulang kali ke tempat-tempat berkenaan,” katanya.

No comments:

lazada advt

bookcafe com

AGODA Booking

Get the LOWEST RATE of your hotel BOOKING by Online

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shopping @ ZALORA my

My Blog List

kongsi blog