iklan nuffnang

Pelancongan Terengganu

Tuesday 25 March 2014

Buah Ceri Terengganu ( Lepisanthes fruticosa)



Kenal buah ini? Inilah buah Ceri Terengganu (Lepisanthes fruticosa (Roxb) Leenh). Ianya boleh dimakan segar dan rasanya manis apabila masak sepenuhnya. Buahnya perlu digelek atau digentel terlebih dahulu di telapak tangan untuk melembutkan kulit dan isinya sebelum dimakan.
Menurut kajian yang dijalankan di MARDI, buah ini mengandungi aktiviti antioksidan (sebatian antioksidaan, fenolik dan antosianin) yang tinggi berbanding buah-buahan komersial seperti jambu batu, limau dan epal. Dengan kata lain, ia memainkan peranan penting dalam membunuh radikal-radikal bebas yang berpunca dari pelbagai faktor seperti pemakanan, cahaya ultra violet (UV), asap rokok, pencemaran, alkohol dan tekanan. Hebat kan?
- Sumber : Pusat Penyelidikan Sumber Strategik, MARDI Serdang

1 comment:

NARDtheNERD said...

xpenah makan.. sedap tak? :)

bookcafe com

AGODA Booking

Get the LOWEST RATE of your hotel BOOKING by Online

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List

kongsi blog