Buah Binjai.. mengecurkan air liur anda



Buah binjai yang kini musimnya sama dengan musim buah durian memang mengecurkan airliur anda, baunya sahaja sahaja sudah mampu melelhkan air liur anda. Itu belum lagi jika disediakan dengan taburan gula, belacan dan lada. Memang mengancam.

Binjai, nama saintifiknya ialah Mangifera caesia merupakan spesies tumbuhan berbunga dalam keluarga, Anacardiaceae. Binjai tergolong dalam genus yang sama dengan mangga dan ditanam di MalaysiaIndonesiaSingapuraBruneiPapua New GuineaKerala dan Filipina. Pokok binjai dapat membesar sehingga 30 m (100 ft) tinggi. Bunganya berwarna ungu atau merah jambu, 0.7 cm panjang dengan lima sepal. Buahnya besar, boleh dimakan dan berbentuk elips (bulat bujur) 10-15 cm (4-6 in) panjang dan 6-8 cm (2-3 in) lebar. Kulit buahnya nipis dan berwarna perang dengan tompok gelap, dan isinya putih kekuningan, lembut, dan berbau kuat dengan rasa masam manis atau masam.


Ia banyak terdapat di serata negara terutama Terengganu dan Kelantan. Pokoknya yang tinggi dan memerlukan banyak tahun sebelum berbuah.

Harga sebiji di pasar minggu di Setiu, Terengganu mencecah RM3 sebiji. Apapun ia memang buah masam yang enak dan mengiurkan.

Selain daripada dimakan secara segar, ia juga boleh dijadikan jeruk mahupun tempoyak. Ia juga boleh jadikan sebagai perisa dalam masakan seperti masak asam, asam pedas dan macam-macam lagi bagi menambah keenakan masamnya.


Buah Binjai ini boleh dikategorikan sebagai buah nadir dimana ia semakin pupus dan tidak ditanam semula sebagai pokok warisan. 

Comments

tak pernah makan sebegini...he he he...

Popular post this month

Nasi Berlauk Malam Sudin Kubis 3, fenomena baru makan malam di Kuala Terengganu.. beratur panjang

10 Pemain Pingpong TERBAIK MALAYSIA lelaki dan wanita

Kenali Pengarang Kitab Terkenal, 'Penawar Bagi Hati', Syeikh Abdul Qadir Al Mandili (1910-1965)

Air Mineral Recaz, keluaran terbaru Cas Ligas, Kumpulan PMINT...

Lagu terbaru MOK oleh Saudara Naquib Mohamad- Ikon lagu loghat Terengganu

Majlis Tahnik atau belah mulut, di antara ibadat dan adat..

Warung Pak Nong Celup Tepung, antara destinasi makan terbaik di Terengganu.. puashati makan di sini

Pengunjung blog